Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Care sunt interesele care “pompeaza” pretul Bitcoin?

Publicat la data de: 11-03-2021

Posted on: March 11th, 2021 by RaduC No Comments

Adeptilor teoriei conspiratiei le voi oferi niste materie prima cu aceasta postare. Dar nu pot sa nu constat un efort, care pare a fi concertat, de a stimula cresterea pretului Bitcoin si de a preveni alte caderi spectaculoase ale lui, asa cum a furnizat nu o data in istoria sa recenta.

Si cum entuziasmul (sau naivitatea?) investitorilor individuali are nevoie de noi catalizatori, a intrat in joc “artileria grea”. Pentru inceput, au aparut antreprenori sau companii cunoscute in zona de tehnologie anuntand achizitii de Bitcoin: compania de business intelligence MicroStrategy in decembrie, Elon Musk si Tesla in februarie, iar, mai recent, Twitter a anuntat prin vocea CFO ca ia in considerarea achizitionarea de Bitcoin. Nu e lipsit de relevanta faptul ca CEO-ul Twitter are deja un portofoliu consistent de Bitcoin acumulat pe parcursul mai multor ani de zile in ritmul de 10.000 de dolari pe luna.

Si daca lucrurile ar fi ramas aici, la asocierea dintre companii de varf din tehnologie cu Bitcoin, poate ca semnele de intrebare nu s-ar fi ridicat sau ar fi fost mai mici. Insa, in momentul in care vedem mari institutii financiare venind cu argumentatii stravezii legate de atractivitatea monedei virtuale, semnele de intrebare se maresc semnificativ, iar explicatiile nu mai sunt usor de dat. In acest sens, un articol din Financial Times remarca si el maniera neconvingatoare si superficiala in care Citibank si Bank of America se transforma in avocati ai Bitcoin. Eu insa vreau sa ma refer la un articol publicat pe Marketwatch care face referire la analiza in care Citibank anunta ca Bitcoin ar putea deveni valuta preferata pentru comertul international.

Raportul sustine ca din ce in ce mai multe companii vor adera la utilizarea Bitcoin, luand in considerare utilizarea sa la scara globala, neutralitatea si lipsa riscului valutar pe care il ofera. Utilizarea globala – ramane de vazut avand in vedere numarul ridicat de criptomonede concurente, neutralitatea – poate, dar lipsa riscului valutar cu siguranta nu sau nu diferit de valutele deja existente. Iar oferirea acestei iluzii tocmai de catre o banca mi se pare de neinteles.

Un lucru trebuie sa ne fie foarte clar. Orice companie care isi incaseaza vanzarile intr-o valuta si isi plateste cheltuielile intr-o alta are, vrand nevrand, o pozitie valutara. Iar o pozitie valutara aduce obligatoriu si un risc valutar. Singurul mod de a evita acest lucru este fie prin asigurarea utilizarii de valute similare atat la incasari cat si la cheltuieli, fie prin utilizarea instrumentelor de protectie la riscul de curs (hedging valutar).

Din acest motiv, utilizarea Bitcoin este departe de a asigura lipsa riscului valutar cata vreme salariile, curentul electric, chiriile sau orice alte elemente de cheltuiala nu vor fi si ele platite tot in Bitcoin. Iar cata vreme acest lucru nu se va intampla, volatilitatea extrema a Bitcoin va aduce la randul ei un risc valutar cu mult mai mare decat cel actual pentru companiile care si-ar propune sa isi factureze bunurile sau serviciile in Bitcoin si sa plateasca salarii in dolari, euro sau lei.

O colectie similara de nonsensuri ne ofera  un “global economist” autor al unui best-seller intr-un articol din FT intitulat “There are good reasons for business leaders to invest in Bitcoin” si care aduce o serie de argumente ce vin in contradictie directa cu concluzia finala. Ni se spune ca Bitcoin ar putea fi aurul digital al viitorului, ca pastrator de valoare, in timp ce in articol se mentioneaza ca Bitcoin are o volatilitate de 6 ori mai mare decat cea a metalului galben. Ce mai pastrator de valoare…

Se mai mentioneaza si ca, nefiind subiect al inflatiei, Bitcoin pastreaza puterea reala de cumparare. Inca o data spun, e adevarat, doar daca mai toate lucrurile cumparate sunt denominate in Bitcoin. Ceea ce in mod evident nu e cazul, volatilitatea Bitcoin ducand la rezultate exact opuse. Ma gandesc ca nu ar trebui sa va fie indiferent daca in contul care contine un Bitcoin valoarea de 50.000 de dolari se va pastra sau va scadea la 40.000 sau 20.000.

Luari de pozitie greu de inteles…

Un weekend placut!

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :