Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Cati bani ati pierdut doar in 2021?

Publicat la data de: 17-12-2021

Posted on: December 17th, 2021 by RaduC No Comments

De un deceniu, cei care economisesc au fost pedepsiti in mai toate tarile dezvoltate, dar si in cele ale UE. Perseverenta cu care bancile centrale au tinut dobanzile ultra-scazute pentru a sprijini relansarea economica, pentru a ajuta guvernele sa isi finanteze ieftin deficitele bugetare a facut ca dobanzile sa ramana mult in urma inflatiei.  Fie ca vorbim de titluri de stat, fie ca vorbim de dobanzi bancare, acestea au furnizat randamente negative in termeni reali (dupa ajustarea pentru inflatie), iar in unele tari ele au fost zero sau negative chiar si in termeni nominali. In felul acesta, pe de o parte sectorul privat a subventionat, vrand nevrand, bugetele statelor si, in acelasi timp, populatia s-a dorit a fi incurajata sa consume mai mult si sa economiseasca mai putin.

Fara doar si poate, punctul culminat al acestei discrepante dintre remunerarea economisirii si nivelul inflatiei a fost atins in 2021, avand in vedere puseul infaltionist prezent in SUA dar si in Europa. Iar consecinta dobanzilor real negative este aceea ca, de fapt, economiile populatiei si companiilor se devalorizeaza in termeni reali.

In tabelul de mai jos va prezint o simulare care foloseste mai multe scenarii pentru randamente nominale obtinute in 2021 si pentru sume pe care le aveati economisite la inceputul anului. Ea foloseste urmatoarele variabile:

a) Inflatia anuala care la sfarsitul anului va fi probabil in jur de 7,5%.

b) Randamentele/dobanzile nominale obtinute pentru economiile dumneavoastra in 2021 in scenarii care acopera o plaja de la 1% la 7%, ele putand fi de exemplu depozite bancare, investitii in titluri de stat sau in fonduri de investitii. Sunt vehiculele de investire folosite de marea majoritate a romanilor.

c) Prin ajustarea randamentelor nominale cu rata inflatiei, a rezultatul randamentul REAL anual al plasamentului. (Nota bene: calculul este un pic mai complicat decat simpla diferenta dintre randamentul nominal si inflatie, deci nu e vorba de o greseala la mijloc)

d) Suma care era economisita si a fost investita la inceputul anului modificata si ea in diferite scenarii in intervalul 10.000-90.000 de lei

Ca urmare, in matricea de mai jos, la intersectia dintre suma plasata la inceputul anului (pe orizontala) si randamentul nominal pe care l-ati avut (pe verticala), puteti afla cu cati lei s-a diminuat valoarea reala a economiilor dvs. in 2021.

Un weekend placut!

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :