Se discuta din ce in ce mai mult, pe buna dreptate, despre inadecvare sistemelor de pensii publice din lumea intreaga in fata declinului demografic. In conditiile in care pensiile actuale ale bunicilor sunt platite de copii si nepoti prin bugetul de asigurari sociale, tendintele negative ale natalitatii vor face ca, in viitor, pensiile unui numar in crestere de varstnici sa fie platite de un numar in scadere de salariati.
Romania nu este o exceptie, insa ceea ce face lucrurile si mai grave este socul economic pe care il va aduce pensionarea generatiei “decreteilor”, un soc pe care celelalte tari europene nu il au. Adica, in locul unui proces gradual de retragere din activitate, pe parcursul a doar 3 -4 ani o generatie cam de 2,5 ori mai numeroasa decat una medie se va transforma din contributor in recipient al asigurarilor sociale. Asta este provocarea despre care vorbesc toti acei care au suficient de multa educatie financiara pentru a intelege riscurile care pasc bugetul de asigurari sociale in anii care urmeaza. Insa o astfel de logica, cu toate ca este corecta, tinde sa se focalizeze doar pe latura cantitativa, ignorand o la fel de importanta latura calitativa.
Nivelul educatiei pe care il aveti si gradul de sofisticare al activitatilor profesionale va fi in mod evident definitoriu pentru nivelul pensiei pe care il veti avea. Dar doar in termini relativi. Adica in ce masura va fi mai mare decat media. In termeni absoluti, pentru marimea pensiei noastre va fi esential nivelul educatiei si gradul de sofisticare profesionala a celor care vin din urma. Cu cat acestia vor fi mai calificati, cu atat salariile lor vor fi mai mari si, implicit, contributiile lor la bugetul de asigurari sociale (de unde se vor plati pensiile noastre) vor fi mai mari.
Insa vestile nu sunt deloc bune nici in aceasta privinta. Pentru ca Romania are nu doar o problema cantitativa in ceea ce priveste sustenabilitatea sistemului public de pensii. O analiza prezentata de ZF arata ca doar 45% dintre cei care au intrat in clasa I acum 12 ani au luat anul acesta bac-ul. Cu alte cuvinte, doar 1 copil din 2 care incep procesul educational in Romania il incununeaza cu o diploma de bacalaureat. Aceasta este baza educationala a celor care ne vor plati pensiile si cred ca avem toate motivele sa fim preocupati, atata vreme cat sistemul educational nu va fi imbunatatit substantial.
Un weekend placut!