Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

“Spiritul” e pe cale sa iasa din nou din sticla?

Publicat la data de: 14-08-2021

Posted on: August 14th, 2021 by RaduC No Comments

Una din teoriile care a incercat sa explice criza financiara din 2008 face referire la incheierea razboiului rece. Aceasta evolutie geopolitica a dus la scaderea cheltuielilor de aparare si, ca urmare, a contractelor semnate de industria militara cu guvernul american. Din acest motiv, experti in domeniul cercetarii aeronautice precum matematicieni, fizicieni, ingineri inalt calificati si-au pierdut slujbele, trebuind sa se reorienteze spre alte domenii de activitate.

Unul dintre sectoarele care le-a deschis larg portile a fost cel financiar, unde acestia au fost incurajati sa isi puna in valoare abilitatile de modelare matematica. Ca urmare, capacitatea lor creativa si pregatirea teoretica ar fi dat nastere unei explozii de produse derivate pe pietele financiare. Asa cum analizele ulterioare au aratat, unele dintre aceste produse erau atat de sofisticate, incat nici macar investitorii cu experienta nu erau capabili sa le inteleaga, iar emitentii lor aveau probleme serioase in a le evalua corect.

In cazul in care fenomenul descris mai sus este adevarat, atunci “spiritul” e pe cale sa iasa din nou din sticla. Insa, de data aceasta, cu puteri mult mai mari asa cum remarca un articol recent din FT.

Serviciul de carti de credit al bancii Barclays a semnat cu Amazon un contract de colaborare care sa ii permita sa ofere servicii de o calitate fara precedent clientilor sai. In esenta, Barclays si Amazon vor utiliza big data si inteligenta artificiala ca sa aprobe rapid limite de credit pentru clienti si pentru a prezice ce fel de servicii isi vor dori acestia in viitor.

Platformele de inteligenta artificala care sunt pe punctul de a fi utilizate in zona financiara sunt extreme de puternice, ducand la ceea ce o analiza realizata a MIT sugereaza a fi un moment de dicontinuitate prin utilizarea unui proces care poarta denumirea de “deep learning”.

Jumatatea plina a paharului este ca o astfel de abordare ar putea duce la o mai mare accesibilitate a produselor financiare, in conditiile in care acestea vor fi mai atent proiectate si mai adecvate diferitelor categorii de clienti. Adica o “democratizare a finantelor” asa cum remarca un fost guvernator al Bancii Angliei, In egala masura, o crestere a eficientei si rapiditatii cu care se vor da creditele catre companii va duce la scadere costurilor aferente finantarii acestora.

Cedarea puterii de decizie sistemelor de IA aduce insa si o serie de riscuri care nu ar trebui subestimate. In primul rand, este vorba de posibilitatea ca sistemele de IA, care invata din istoric, sa reflecte tendintele mai putin fericite ale industriilor/societatii la care se raporteaza. De exemplu, companii precum Facebook sau Google au angajati de culoare in proportie de doar 2-3%. Ce concluzii ar putea trage un sistem de IA dintr-o astfel de situatie…?

La aceasta se adauga preocuparile legate de confidentialitatea datelor sau cresterea dominantei companiilor deja dominante si potente financiar. Nu mai putin important este “comportamentul de turma” care ar putea fi stimulat de faptul ca sistemele de IA sunt proiectate plecand de la principii comune.

In sfarsit, al cincilea risc, si poate cel mai important, ar fi scaparea de sub control a proceselor automate initiate de IA ceea ce ar putea aduce riscuri sistemice importante pentru sectorul financiar. In ultimii ani, sisteme mult mai putin sofisticate care guvernau tranzactii ultra rapide de tip algoritmic au fost suspectate nu o data ca au dus la caderi neasteptate si nejustificate ale burselor.

Prevenirea unor astfel de situatii va necesita aducerea managementului riscului la un nou nivel atat din parte supraveghetorilor precum bancile centrale, dar si a societatii in general. Ultradescentralizarea si ultraliberalizarea atat de admirate de cei care care sunt fani ai digitalizarii societatii si ai scaderii rolului autoritatilor centrale pot crea monstri de tipul celor create la un alt nivel in 2008. Si aceia au fost creati tot pe fondul unei slabiri a rolului autoritatilor de supraveghere.

Riscul esta ca sistemul financiar sa devina un sistem inerent instabil prin instabilitatea aplicatiilor digitale care il vor guverna. Ca in cinetica, cu cat vitezele vor creste cu atat “vehiculul” va fi mai greu de franat pentru a evita o catastrofa.

Un weekend placut!

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :