Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Nu criza politica a devalorizat leul

Publicat la data de: 21-06-2017

Posted on: June 21st, 2017 by RaduC No Comments

De multe ori avem tendinta de a proiecta emotiile noastre interioare si a asupra mediului in care ne desfasuram activitatea intr-un demers cateodata pripit. Este si cazul evolutiei cursului de schimb EUR-RON.

Deprecierea suferita de moneda nationala in ultimele zile a fost pusa imediat pe seama crizei politice, curgand valuri de cerneala si de interviuri radio-tv pe aceasta tema. Adevarul este totusi altul, iar graficul de mai jos este ilustrativ. El arata evolutiile leului (RON), in alb, forintului (HUF), in portocaliu si zlotului (PLN), in albastru, normalizate astfel incat toate trei sa plece din acelasi punct la inceputul lunii.
Valute

Se observa ca, de fapt, toate monedele din regiune s-au depreciat in ultimele zile, intr-o miscare care sugereaza mai degraba o schimbare de atitudine a investitorilor fata de pietele din regiune. Merita insa mentionat ca aceasta evolutie a fost prezenta cu predilectie pe piata valutara, in conditiile in care, de exemplu, piata titlurilor de stat nu a reflectat prin preturi iesiri masive de capital.

Iar graficul ne mai arata ce, de fapt, cea mai mare deprecierea a suferit-o zlotul.

Consecinta este ca, o eventuala revenire a leului, e posibil sa depinda mai putin de normalizarea situatiei politice interne si mai mult de atitudinea investitorilor fata de pietele emergente, in contextul politicii Fed de crestere a dobanzilor in USD.

Acesta este adevarul.

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :