Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Obligativitatea pilonului 2 – o virtute sau un abuz?

Publicat la data de: 27-10-2017

Posted on: October 27th, 2017 by RaduC No Comments

Faptul ca pilonul 2 al sistemului de pensii private din Romania este obligatoriu este unul dintre principalele subiecte de dezbatere in aceasta perioada. Oponentii ideii considera ca sistemul privat de pensii ar trebui sa fie in totalitate facultativ. Oare asa sa fie?

Ultimul raport al OECD intitulat Pension Focus 2017 evalueaza ca, la nivel mondial, valoarea activelor fondurilor de pensii din tarile OECD este de 38 de mii de miliarde de dolari. Avand in vedere ca vorbim de valoarea activelor, este de la sine inteles ca nu vorbim de un sistem de pensii public, in care contributiile sociale incasate sunt alocate a doua zi pentru plata pensionarilor existenti. Vorbim de sisteme in care banii se strang si sunt investiti, astfel incat participantii sa beneficieze de aceste sume, in viitor, la pensionare.

Chiar poate sa isi imagineze cineva ca in OECD s-au strans in fonduri de pensii 38 de mii de miliarde de dolari in mod facultativ? Sau ca ritmul lor de crestere excede cresterea PIB in majoritatea tarilor OECD, conform raportului, doar pe baza de voluntariat? Ar fi o imensa naivitate. Exista numeroase studii care arata in mod indubitabil ca populatia, indiferent de gradul de dezvoltare a tarii, isi subestimeaza semnificativ nevoile financiare la pensie.

De aici decurge faptul ca, in general, populatia economiseste mai putin decat ar trebui pentru pensionare. Si repet, este o caracteristica cvasigenerala, indiferent de gradul de dezvoltare a tarii analizate si de nivelul educatiei financiare.

web-pensions-paIn Romania situatia este cu atat mai grava cu cat veniturile sunt mai mici, iar educatia financiara mai deficitara. Din acest motiv, constientizarea si motivatia economisirii pe termen lung este mult mai scazuta. Un studiu recent al APAPR, facut pe populatia urbana utilizatoare de internet si prezentat public recent, arata ca 35% dintre respondenti mentioneaza ca nu economisesc deloc, principalul motiv fiind veniturile mici. Si, atentie, vorbim de populatie urbana utilizatoare de internet. Cam cat la suta din populatia rurala neutilizatoare de internet va asteptati sa economiseasca pentru pensie?

Aceasta sugereaza ca peste 35% din participantii la pilonul 2 au ca unica activitate de economisire contributiile obligatorii la pilonul 2. Din acest motiv, obligativitatea este de fapt un factor de introducere a unei discipline financiare, pe care o parte a populatiei din pacate nu o are.

Si nu doar in Romania. Pentru ca, asa cum spuneam, teza conform careia in lume s-au strans zeci de mii de miliarde de dolari prin contributiile facultative ale cetatenilor este falsa. In majoritatea tarilor exista de fapt un element obligativitate. Diferenta este legata de fapt de cine plateste pensia privata: statul sau angajatorul.

In cazul Romaniei, s-a decis cu o majoritate covarsitoare ca pensia privata obligatorie sa fie virata de stat. Legea 411/ 2004 a fost votata fara niciun vot “impotriva” in Camera Deputatilor si cu doar 4 voturi “contra” in Senat.

Si pe buna dreptate, cred. In lumina practicii internationale, obligativitatea pilonului 2 este o virtute, nicidecum un abuz.

Un weekend placut!

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :