Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Rubla si-a revenit. De ce?

Publicat la data de: 01-04-2022

Posted on: April 1st, 2022 by RaduC No Comments

Amploarea sanctiunilor economice cu care a fost confruntata Rusia a avut intr-o prima faza consecinte dramatice asupra monedei rusesti. In aproximativ 10 zile, aceasta a pierdut aproape jumatate din valoarea sa in raport cu dolarul american. Iata insa ca astazi, la doar trei saptamani de la atingerea cursului de schimb maxim, rubla se tranzactioneaza din nou la valorile de dinainte de conflict, stergand practic toate pierderile suferite. Pentru unii, aceasta este masura ineficientei sanctiunilor occidentale, pentru altii, oglinda soliditatii economiei rusesti. Ca deobicei, adevarul este pe undeva la mijloc si va propun sa il descoperim impreuna.

Sa incepem prin a explica impactul anumitor variabile economice asupra cursului de schimb al unei tari. Tendinta pe termen mediu si  lung a cursului de schimb este influentata de situatia balantei de plati a unei tari, mai exact, de raportul dintre deficitul/surplusul de cont curent (care include balanta comerciala) si intrarile stabile de capital in acea tara. Pe termen scurt si mediu insa, cursul de schimb este influentat mai degraba de miscarile investitiilor de portofoliu si ale celor speculative.  Peste acestea se suprapun actiunile bancilor centrale, fie prin interventii directe pe piata valutara, fie prin cresteri/scaderi de dobanda.

Merita subliniat aici faptul ca factorii de influenta pe termen scurt si mediu pot distorsiona dramatic evolutiile pe termen lung, generand la limita socuri importante pe pietele valutare. Problema socurilor este ca ele genereaza panica, care nu face decat sa amplifice socului financiar initial, in timp ce economia, prin canalul importurilor, ajunge sa se loveasca de un zid ce poate sa o arunce direct in recesiune.

Exporturile masive de hidrocarburi au facut ca Rusia sa aiba in mod constant un surplus al contului curent. Cu alte cuvinte, intrarile de valuta au depasit in mod constant iesirile. Paradoxal, jumatatile de sanctiuni luate de Occident nu au facut decat sa creasca acest surplus pentru Rusia in 2022, in conditiile in care exporturile energetice au ramas neatinse, in timp ce importurile au fost restrictionate masiv din cauza sanctiunilor. Economistii IIF (Institute of International Finance)  estimeaza ca, din acest motiv, surplusul balantei comerciale a Rusiei se va dubla in 2022 in raport cu 2021. Asta va face ca, pe termen mediu si lung, atata vreme cat Rusia va continua sa exporte nestingherita hidrocarburi (doar vanzarile de gaz sunt estimate la 350 de milioane de dolari pe zi), ea va continue sa acumuleze valuta, iar rezervele Bancii Nationale vor continue sa creasca. IIF estimeaza ca, in ritmul actual, activele Bancii Centrale acum inghetate, vor putea fi restabilite intr-un an. Dar daca aceasta este situatia, de unde provenea riscul prabusirii rublei?

Cauza trebuie cautata printre evolutiile care au un impact pe termen scurt asupra cursului de schimb, zone in care conducerea tarii si a Bancii Nationale a si luat masuri de contracarare a prabusirii rublei. In contextul declansarii conflictului, presiunea pe curs a provenit din spaima detinatorilor de active denominate in ruble, care au cautat refugiu in valute mult mai solide, precum dolarul sau euro. In aceasta categorie intra populatia, care si-a dorit sa isi schimbe economiile in valuta, dar si companiile prezente in Rusia, care au avut un comportament similar, cu atat mai mult cu cat aveau de realizat in viitor plati in valuta (importuri, plati de dividende etc.). Nu este de neglijat impactul pe care expectatiile le-au avut in conturarea acestor evolutii, in conditiile in care toata lumea anticipa comportamentul de turma pe care investitorii straini in titluri si actiuni rusesti urmau sa il aiba prin lichidarea rapida a detinerilor, schimbarea rublelor obtinute in valuta forte si repatrierea acesteia in tarile de origine.

Ca urmare, masurile decidentilor rusi s-au indreptat exact in directia contracararii factorilor ce ar fi putut genera socuri pe piata valutara. In primul rand, Banca Centrala a crescut dobanda de referinta la 20%, o masura de natura a creste atractivitatea monedei nationale si, ca urmare, de descurajare a fugii de rubla. In paralel, a fost impiedicata fuga valutei din Rusia. Pe de o parte, transferurile bancare ale populatiei in conturile bancilor straine au fost limitate la 10.000 de dolari intr-un interval de sase luni. Pe de alta parte, investitorilor straini li s-a interzis vanzarea actiunilor locale, ei ramanand astfel captivi in Rusia, fara posibilitatea de a-si repatria in valuta forte dupa investitiile facute in ruble.

In scopul menajarii rezervelor Bancii Centrale si impiedicarii tezaurizarii valutei de catre companii, exportatorii au fost obligati sa vanda 80% din incasarile de valuta. In acest conditii, rezervele Bancii Nationale au scazut cu doar 1,2 miliarde de dolari in primele doua zile ale invaziei, aparent fara a mai fi necesare interventii ulterioare.

Obligativitatea platii gazelor in ruble e gandita tot in ideea sprijinirii rublei? Intr-o masura mai mica decat pare la prima vedere. Pana la urma si valuta in care se plateau gazele ar fi ajuns tot in Rusia (prin bancile care s-a avut grija sa nu fie deconectate de la SWIFT). Masura este mai degraba simbolica deoarece se doreste fortarea companiilor straine sa interactioneze cu bancile rusesti pentru schimburi valutare, incalcand astfel sanctiunile existente. Practic, importatorii ar trebui sa isi deschida un cont la Gazprombank (care este sanctionata de Marea Britanie, dar nu si de SUA si UE avand in vedere rolul pe care il are in tranzactiile cu gaze) pentru a putea face schimburi valutare.

In esenta, toate aceste masuri au avut ca principale obiective stimularea ofertei si descurajarea cererii de valuta, o dinamica care a sfarsit prin a fi reflectata de intoarcerea rublei la cursul de schimb pre-conflict.  Insa, chiar daca la prima vedere rubla arata bine, din cauza multitudinii mecanismelor de control al capitalului cursul de schimb al rublei nu ofera o indicatie corecta a problemelor cu care se confrunta sistemul financiar rus si economia rusa prin decuplarea de la pietele financiare internationale. Este un bolnav in coma sustinut in viata de aparate si care, mai devreme sau mai tarziu va trebui sa fie decuplat. Abia acela va fi momentul adevarului, mai ales daca vanzarile de gaze si petrol rusesc vor intra in declin.

Un weekend placut!

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :