
Privind la intensitatea in crestere a dezbaterilor pe tema bugetului Romaniei, imi vine in minte acea scena din desenul animat Tom si Jerry in care, aflati intr-o cabana izolata de zapada, isi bat capul si se lupta ca sa imparta un bob de mazare in doua pentru a supravietui.
Este exact ceea ce politicieni, experti si analisti incearca sa faca, nu de saptamani sau luni, ci de ani de zile cu bugetul Romaniei, cand, de fapt, diagnosticul este dureros de simplu. Nu ai cum sa ai servicii publice si infrastructura de nivel european cu un budget care nu are absolut nimic de a face cu tarile europene. Din punctul de vedere al marimii, veniturile fiscale ale bugetului Romaniei sunt pur si simplu din cu totul alt “film”. (De desene animate daca vreti…).
In postarea precedenta intitulata “Este Romania condamnata la succes?” prezentam un grafic care, intr-un mod izbitor, pozitiona Romania ca fiind iesita total din plutonul tarilor europene din punctul de vedere al deficitelor gemene: cel bugetar si cel de cont curent (al balantei externe). Nu intamplator, Romania se remarca in Europa si din punctul de vedere al veniturilor fiscale raportate la PIB, adica la marimea economiei.

Sursa: BCR Research
Veniturile fiscale ale Romaniei raportate la PIB au fost traditional sub 30%. Media tarilor europene este in jurul a 40%. Asta inseamna ca, pentru a intra in randul tarilor europene, Romania este obligata sa isi creasca veniturile fiscale cu 30%! Nu avem cum sa fim noi detinatorii unui model economic pe care Europa nu l-a inventat.
Fara doar si poate, evaluari si ajustari ale cheltuielilor bugetare sunt absolut necesare din motivul optimizarii utilizarii resurselor si din motive etice. Dar sa nu ne imbatam cu apa rece. Nu asa se va rezolva ajustarea imensului deficit bugetar si subfinantarea educatiei, sanatatii sau infrastructurii. Pentru ca daca luam, de exemplu, cheltuielile cu sanatatea si educatia si le raportam la veniturile bugetare (nu la PIB!), vom vedea ca procentele sunt similare celor mai avansate tari occidentale din Europa care exceleaza pentru acest gen de servicii.
De altfel, bugetul Romaniei este deja complesit de cheltuieli rigide, extrem de dificil de scazut fara riscul unor tensiuni sociale majore.

Sursa: BCR Research
Deci, raportat la veniturile fiscale mici pe care le are, Romania nu are cum sa faca cu mult mai mult pentru imbunatatirea serviciilor publice. Ca sa nu mai vorbim de cresterea cheltuielilor militare. In momentul de fata, raportat la veniturile fiscale pe care le are, cheltuielile militare plaseaza Romania in topul tarilor europene. Deci o crestere substantiala a cheltuielilor cu apararea raportate la PIB este total nerealista fara o crestere, si ea substantiala, a veniturilor fiscale raportate la PIB.
Cum pot fi crescute veniturile fiscale cu 30%? Din trei directii: eliminarea evaziunii fiscale, eliminarea exceptiilor fiscale si, da, cresterea unor taxe si impozite. Iar usurinta implementarii masurilor este inversa dezirabilitatii lor. Insa este o iluzie faptul ca Romania va putea furniza servicii publice de calitate si ca se va putea dezvolta fara o convergenta graduala a taxelor si impozitelor catre nivelul european. O economie care nu poate creste sau nu poate atrage capital strain decat prin impozite mici are o mare problema structurala si de atractivitate care se cere a fi diagnosticata si abordata urgent. Este o dilema pe care decidentii politici impreuna cu mediul de afaceri trebuie sa o discute si sa o lamureasca cat mai curand, Vrem un paradis fiscal sau o tara care sa continue sa se dezvolte si cand finantarea europeana va inceta?
In final, intrebarea de 1000 de puncte pentru cei care vor conduce tara este: cine va suporta cu predilectie aceasta crestere de taxe si impozite in scopul reducerii deficitului? Pentru ca regimul fiscal si modul lui de aplicare a fost una dintre sursele polarizarii extreme a societatii si a frustrarii care s-a revarsat in societate: prin averile facute din evaziune fiscala sau prin abuzarea exceptiilor fiscale, prin discrepanta de impozitare dintre munca si capital, prin serviciile publice de proasta calitate ca urmare a subfinantarii lor.
Aboneaza-te pentru a primi notificari cand noi articole sunt publicate