Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Pasiti cu grija, nu fugiti!

Publicat la data de: 10-03-2022

Posted on: March 10th, 2022 by RaduC No Comments

Fuga, indepartarea rapida de pericol, este reactia imprimata adanc in subsconstientul animalelor ca o modalitate prin care isi asigura supravietuirea. Indiferent de specie sau de marime, perceptia unui pericol iminent, care ii pune viata in pericol, trezeste reactii automate, instinctive, care fac individul sa se departeze rapid de pericol. De zeci de mii de ani este un mecanism de aparare inclusiv pentru oameni, menit sa le protejeze viata.

Problema pe care o aduce o astfel de reactie inradacinata adanc in subconstient este ca ea excede comportamentul rational. In astfel de situatii, avand in vedere ca viteza de reactie este esentiala pentru supravietuire, am fost “programati” sa nu mai asteptam “vocea ratiunii”. Iar, de aici, pot aparea probleme care duc la rezultate opuse celor dorite.

De exemplu, in cazul multimilor de oameni confruntate cu un pericol precum un incendiu sau o furtuna, o buna parte din victime sunt consecinta miscarii “de turma” care produce sufocarea sau calcarea in picioare a multor indivizi. In multe cazuri, asta duce la blocarea cailor de acces spre iesire, ceea ce nu face decat sa inrautateasca lucrurile si mai mult.

Panica este sentimentul preponderent in astfel de situatii, un sentiment care devine dominant si care face ca vocea ratiunii sa nu mai fie auzita. Iar acest gen de comportament ia forme diverse, uneori abrerante, indiferent de contextul care a dus la instaurarea panicii. Se scot sume importante de cash in valuta straina ignorand riscul asociat manevrarii si pastrarii ei, se fac stocuri de hartie igienica (?), cumparam sau luam medicamente fara sens sau ne asezam la cozi infernale la benzina fara o motivatie obiectiva.

Panica, fuga, pot deveni manifeste si pe pietele financiare, iar volatilitatea pe care o vedem zilele acestea este consecinta spiritului de turma, o turma ghidata de sentimente alternative de frica si lacomie. Nota bene, nici macar investitorii profesionisti nu sunt feriti de reactiile instinctive care lasa deoparte rationalitatea, atunci cand sunt confruntati cu evolutii rapide, ale caror consecinte nu le pot evalua suficient de rapid. Astfel de lucruri este necesar sa le constientizam, cu atat mai mult cu cat marea parte a populatiei este formata din investitori amatori si nu profesionisti.

Asta ma face ca prin aceste randuri sa incerc sa ii fac pe cat mai multi sa inteleaga pierderile pe care si le asuma prin retragerea precipitata din plasamentele in care si-au pus economiile. De exemplu, este de inteles preocuparea multora pentru evolutiile negative ale fondurilor de investitii, oglinda fidela a evolutiilor de pe pietele financiare. Insa ceea ce multi ignora este ca aceste “pierderi” pe care le constata in portofoliul lor sunt pierderi “nerealizate”, sunt doar niste pierderi contabile care vor fi reversate indata ce pietele vor reveni pe crestere. Cei care nu s-au panicat si au avut rabdare, fie ca vorbim in criza din 2008, fie ca vorbim de criza pandemica din 2020 nu au regretat. Pietele si-au revenit si, odata cu ele, si-a revenit si valoarea investitiilor lor.

Insa, in cazul in care stapaniti de panica investitorii retrag banii din aceste fonduri, pierderile suferite nu mai sunt pur contabile, ci se reflecta imediat in cash-ul din buzunarul investitorului. Ele devin “realizate”. Si, din pacate, cunosc oameni care sub imperiul panicii, al fricii, au luat astfel de decizii in incercarea de a-si apara economiile. Rezultatul a fost exact opus.

Cei care reusesc sa ramana rationali realizeaza ca, de fapt, intr-o astfel de perioada poate fi interesant ca, in loc sa dezinvestesti, sa continui sa contribui pentru ca ai ocazia sa cumperi active/unitati de fond la preturi foarte mici. (Poate unii ati auzit de interesul firmelor chineze de a cumpara tocmai acum actiuni ale firmelor rusesti profitand de faptul ca firmele vestice si investitorii parasesc Rusia, iar preturile activelor rusesti sunt prabusite).

Iar ideile de mai sus, invitatia la evaluare rationala nu este adresata doar participantilor la fondurile de investitii. Ea poate fi aplicata si celor care au impinit 60 de ani si trebuie sa decida daca isi scot acum sau mai tarziu banii din fondul de pensie facultativa sau celor care au depozite bancare pe care se gandesc sa le sparga si sa scoata banii cash.

In aceste timpuri, pastrarea luciditatii este o provocare. Constientizarea acestui lucru e un prim pas. Pasul urmator este sa cereti o opinie calificata.

In final, luati deciziile pasind cu grija, nu fugind.

Gandul cel bun!

 

 

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :