Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Avem nevoie de o viziune privind sistemul privat de pensii

Publicat la data de: 24-11-2022

Posted on: November 24th, 2022 by RaduC No Comments

Sunt prezent in sistemul de pensii private de cand a fost creat, adica de 14 ani. Ceea ce am simtit ca n-a existat si a ramas un deziderat permanent al sistemului a fost nevoia unei viziuni legate de sistemul de pensii private. Cred ca asta este ceea ce ar trebui sa ne propunem in primul rand. Si aceasta invitatie o fac nu intamplator in aula Parlamentului, deoarece cred ca, pana la urma, Parlamentul ar trebui sa joace un rol foarte important, transpartinic, in creionarea unei viziuni legate de sistemul de pensii private din Romania.

O viziune care, in esenta, ar trebui sa raspunda la intrebarea: Cum maximizam impactul socio-economic al sistemului de pensii private?

Iar in momentul in care ne propunem sa raspundem la aceasta intrebare, cred ca ar trebui sa plecam de la 3 elemente de sprijin. 3 elemente de sprijin care consider ca ar trebui sa intruneasca un consens politic inainte de a se construi orice altceva.

Primul element de sprijin este recunoasterea faptului ca este un proiect de succes. Este unul dintre putinele proiecte de succes cu care Romania se poate lauda. Iar ca un corolar al acestui proiect de succes, vreau sa mentionez importanta lui pentru stimularea economisirii pe termen lung.

In esenta, pensiile private sunt un vehicul. Ele nu sunt un scop in sine. Ele sunt un vehicul prin care romanii sunt de fapt, incurajati, obligati chiar, sa economiseasca pe termen lung. Pentru ca nici romanii si nici alte natiuni din Europa nu economisesc suficient pentru pensie. Deci sistemul de pensii private este un vehicul care ar trebui sa serveasca acestui scop.

Al doilea element de sprijin, iarasi, care ar trebui sa stea la baza acestei viziuni, este recunoasterea faptului ca sistemul de pensii private din Romania utilizeaza principii deja testate de decenii in alte tari. Nu inventam nimic aici. N-ar trebui sa inventam nimic. N-ar trebui sa venim cu solutii exotice, neortodoxe, sa sustinem ca ceea ce avem noi pe aici nu mai are nimeni altcineva. Pentru ca, la urma urmei, este suficient sa privim la succesul sistemelor de pensii private din alte tari, unde de decenii s-au strans sute de miliarde de euro in active. Deci, ar trebui sa renuntam la tot felul de initiative care n-au nicio legatura cu experienta de decenii si buna practica a fondurilor de pensii in general, si, dimpotriva, sa ne uitam si sa invatam de la ce au facut altii si sa replicam si noi bunele lor practici.

In acest context, este foarte importanta acceptarea faptului ca administrarea fondurilor de pensii (a fondurilor de investitii in general) este un domeniu foarte tehnic. E un domeniu pe care il inteleg, il administreaza si ar trebui sa il imbunatateasca, in primul rand, expertii in domeniu. Experti precum cei pe care ii vad in jurul acestei mese. Experti insa care, din pacate, trebuie sa constat, sunt prea putin consultati. Si atunci, din pacate, singura modalitate prin care pot sa-si faca vocea auzita este prin comunicate de presa.

Si ar mai trebui iarasi sa se renunte la vanzarea catre public de iluzii de genul: se pot obtine randamente ridicate cu risc scazut. Dar iarasi, expertii sunt cei care stiu acest lucru si ar trebui sa le fie date mai multe oportunitati pentru ca sa-l explice. Si, in sfarsit, daca acceptam faptul ca este un domeniu al expertilor, nu ar trebui facute modificari legislative de substanta in pas alergator, prin ordonante de urgenta. Modificarile de substanta trebuie facute in urma unor discutii intre toti cei care stiu, cunosc, sunt specialisti si care pot sa evalueze corect avantajele si dezavantajele diferitelor masuri.

Al treilea element de sprijin ar trebui sa fie recunoasterea faptului ca fondurile de pensii private sunt acumulari de capital romanesc. De fapt, a doua cea mai importanta sursa de capital romanesc (dupa depozitele din sistemul bancar), daca este sa ne gandim la valoarea acumulata pana in momentul de fata, echivalentul a 18 miliarde de  euro. Si nu e putin lucru. Pentru ca suntem intr-un context  in care masa monetara e in scadere peste tot in lume. Bancile extrag lichiditate din piata. Asta ce inseamna? Inseamna ca va exista din ce in ce mai putin capital disponibil pentru dezvoltare economica, va fi din ce in ce mai scump si mai selectiv. Noi avem aici 18 miliarde de euro. Ce facem cu ei? Deocamdata cumparam foarte multe titluri de stat…

(fragment din interventia avuta la masa rotunda privind viitorul pensiilor romanilor organizata de Comisia pentru antreprenoriat si turism a Camerei Deputatilor)

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :