Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

De ce intoarcerea la relaxarea cantitativa ar fi dezastruoasa?

Publicat la data de: 02-12-2022

Posted on: December 2nd, 2022 by RaduC No Comments

“Economia nu este o stiinta exacta. Este o combinatie intre arta si elemente stiintifice”, a spus Paul Samuelson, primul american care a castigat Premiul Nobel pentru economie. Insa, in ultimele decenii, bancile centrale par sa fi uitat aceasta lectie. Interdictia cumpararii de catre o banca centrala a datoriei propriei tari a fost, pana la criza din 2008, scrisa cu rosu pe prima pagina a oricarui abecedar de politici monetare. Motivatia era legata de consecintele inflationiste pe care o astfel de abordare, ce presupunea tiparirea de moneda, le-ar produce.

Insa drogul tiparirii de bani, care intr-o prima faza a limitat durerile crizei economice, folosit cu obstinatie timp de un deceniu, a sfarsit prin a da dependenta. Si guvernele, si pietele financiare au devenit prizonierele banilor gratis tipariti de bancile centrale pentru a finanta deficitele bugetelor nationale si pentru a stimula economia.

Problema este ca, in pofida inexistentei unor modele economice care sa permita o evaluare exacta a consecintelor, in perioada pandemiei, bancile centrale au apasat pedala tiparirii de bani pana la fund, preocupate fiind de limitarea recesiunii economice si sprijinirea guvernelor. Practic, au subestimat puterea revenirii economice pe care urmau sa o produca mana de mana cu guvernele care au folosit banii furnizati gratis pentru acordare de subventii si alte stimulente economice.

In locul unei reveniri economice graduale, care ar fi permis companiilor sa-si ajusteze modul de operare printr-o tranzitie lipsita de socuri, explozia cererii agregate produse de bancile centrale si de catre guverne a indus tensiuni majore pe lanturile de furnizare globale, pe pietele energetice, pe pietele muncii. Toate s-au regasit sub numitorul comun al cresterii generalizate a preturilor.

A fost ca si cum bancile centrale si-ar fi asumat ghidarea  rachetei balistice a relaxarii cantitative cu o busola. In prima faza, bomba a fost suficient de puternica pentru a crea impresia ca si-a atins obiectivul. Acum insa, ele observa ca atingerea obiectivului s-a datorat socului pe larga scara produs si nu preciziei ei. Pentru ca bancile centrale se pare ca au uitat ca economia nu este o stiinta exacta.

Acum, trebuie sa lupte pentru cel mai valoros activ pe care il au: credibilitatea. Si este o lupta pe care nu-si pot permite sa o piarda, pentru binele lor si pentru binele nostru. Putem sa ne imaginam usor un moment de rascruce dincolo de care, banii, tipariti fara limita, isi vor pierde credibilitatea, incurajand populatia sa scape de ei in schimbul unor active reale. Acela ar fi momentul in care predictia recenta a lui Paul Singer referitoare la hiperinflatie ar putea deveni o realitate.

Evitarea unui dezastru economic mai mare decat aceasta ar trebui sa fie singurul motiv pentru intoarcerea la o relaxare cantitativa ghidata doar cu o busola.

(o versiune in engleza a acestei adaptarii dupa Platim pretul pierderii indepndentei bancilor centrale a fost publicata in Investments&Pensions Europe: Perspectiva anului 2023)

 

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :