Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Aveti “expectatii inflationiste”? Serios?

Publicat la data de: 01-04-2016

Posted on: April 1st, 2016 by RaduC No Comments

Asa cum era de asteptat, in saptamana care tocmai s-a incheiat, BNR a decis sa mentina nemodificata dobanda de politica monetara la 1,75% si sa pastreze nivelul rezervelor minime obligatorii. In ce priveste asteptarile viitoare, cred ca sunt obligat sa cresc probabilitatea unei majorari de dobanda pentru inceputul lui 2017 si sa o scad pe cea pentru trimestrul patru al acestui an. Da, stiu, oficiali ai BNR au anticipat deja o grabire a inaspririi politicii monetare datorita presiunilor inflationiste si asumandu-si explicit riscul unei divergente fata de politicile altor banci centrale europene, dar suspectez ca evolutii de ultim moment ii vor face sa se gandeasca de doua ori inainte de a lua decizia de crestere a dobanzii.

Mai precis, banca centrala a Ungariei a surprins observatorii cu decizia sa de a oferi bancilor dobanzi negative pentru depozitele lor. In acelasi timp, se asteapta ca banca centrala a Poloniei sa continue procesul de scadere a dobanzilor. Cu alte cuvinte, monedele vecinilor devin din ce in ce mai putin atractive, iar transformarea leului in „vedeta” va fi de natura sa duca la aprecierea sa, cu consecinte negative asupra unui deficit extern, care deja este in crestere datorita stimularii consumului. O evolutie care ar putea pune BNR pe ganduri. Dar independent de aceasta, si totusi in acest context, despre altceva vreau sa va vorbesc azi.

Este un subiect care de mai multa vreme ma intriga, mai ales ca expresia este una extrem de des folosita de catre bancherii centrali, iar cei romani nu fac nici ei exceptie: aceea de “calibrare a politicilor monetare in functie de expectatiile inflationiste”. Intr-un demers ideal, expectatiile inflationiste ar trebui sa inglobeze asteptarile populatiei, ale mediului de afaceri, ale investitorilor  si ale expertilor in legatura cu evolutia viitoare a inflatiei, asteptari de natura a influenta deciziile pe care le iau.

Teoria spune ca daca exista asteptari pentru o inflatie mare, atunci lumea se va grabi sa cumpere pentru a o lua inaintea cresterii preturilor, ceea ce va duce in final la inflatie si la confirmarea asteptarilor. Similar, daca asteptarile sunt pentru o inflatie negativa, consumatorii isi vor amana decizia de cumparare, asteptand ieftinirea produselor si amplificand astfel spirala deflationista. Din acest motiv, bancile centrale monitorizeaza expectatiile inflationiste ale populatiei pentru a lua masuri de corectie. Dar faptul ca in Romania expectatiile inflationiste sunt evaluate doar pe baza opiniilor analistilor din piata cred ca pune un semn de intrebare in ce priveste acuratetea acestui indicator si utilizarea lui ca un barometru pentru comportamentul intregii populatii.

E adevarat, o analiza facuta in Marea Britanie de Bank of England pe aceasta tema observa ca „expectatiile analistilor profesionisti par sa aiba un impact scazut asupra inflatiei, dar par sa aiba un rol in furnizarea de informatii pe baza carora gospodariile sa  aiba propriile expectatii”. Dar este acesta si cazul Romaniei? Adica putem sa ne inchipuim situatia in care populatia are expectatii inflationiste pe baza opiniilor unui grup de 7-10 analisti? Sunt acestia atat de vizibili incat ajung in casele tuturor romanilor, care pe deasupra mai trebuie sa si inteleaga despre ce vorbesc acestia? Are populatia un nivel de educatie financiara care sa ii permita in final sa culeaga informatii si sa aiba expectatii inflationiste? Poate o parte… Iar aceasta parte, cand vine vorba de asteptari, se gandeste  la valori ale inflatiei, sau mai degraba opereaza cu categorii precum „inflatie mica” – „inflatie mare”?

Sa fim foarte optimisti si sa presupunem ca majoritatea opereaza cu valori. In acest caz, ajungem la ceea ce ne intereseaza cu adevarat: sunt expectatiile inflationiste de natura sa le modifice comportamentul? As spune ca la o inflatie asteptata de 20% sau mai mare este probabil. Dar la una de 1,5%? Adica isi va schimba consumatorul sau omul de afaceri comportamentul daca inflatia creste de la 1,5% la 2,5%? Sincer, nu cred… Sau: vom vedea amanari ale deciziilor de cumparare din cauza unei inflatii negative de -0,5%? Daca ma uit la cresterile recente de doua cifre ale vanzarilor cu amanuntul, nici asta nu pare sa se intample catusi de putin.

Cred ca suntem indreptatiti sa ne intrebam: cat de mult influenteaza de fapt in Romania expectatiile inflationiste inflatia viitoare? Daca ma uit la anii de dinaintea crizei si, de ce nu, la ultimele 12 luni, as zice ca asteptarile salariale par sa conteze de fapt mult mai mult. Aceste asteptari sunt cele care mai degraba au modificat substantial comportamentul de consum al populatiei, alimentat de cresterea sustinuta a salariilor din Romania de-a lungul catorva ani. Tentatia de a crede ca aceasta va continua la nesfarsit a dus in final la supraindatorarea populatiei. Asta ma face sa am anumite retineri legate de faptul ca in Romania expectatiile inflationiste pot avea aceeasi putere predictiva pe care o au in tari cu o populatie mult mai educata financiar.

In cazul in care totusi considerati ca romanii nu sunt deloc diferiti din acest punct de vedere fata de populatia tarilor dezvoltate si ca, atata vreme cat literatura de specialitate considera ca expectatiile inflationiste conteaza, ar trebui  sa fie foarte importante si in Romania, iata urmatoarea intrebare.

Chiar poate BNR sa influenteze expectatiile inflationiste prin declaratii si decizii de politica monetara? Adica vine domnul guvernator si anunta ca va creste dobanda de politica monetara si dintr-o data romanii se gandesc sa consume mai putin, sa economiseasca mai mult si sa ia mai putine credite? Cine credeti ca are de fapt o influenta mai mare asupra expectatiilor inflationiste ale populatiei: guvernatorul care anunta cresterea dobanzii-cheie sau presedintele Asociatiei Industriei de Morarit si Panificatie cand anunta cresterea pretului la paine? E o intrebare retorica, nu-i asa? Din pacate, ratarea repetata de catre BNR a tintelor de inflatie sta marturie pentru mecanismul imperfect de transmisie al politicilor sale monetare.

Deci, nu sunt sigur ca v-am inteles… Sincer, chiar aveti expectatii inflationiste care va ghideaza comportamentul?

Un weekend placut!

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :