Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Coruptia ca arma

Publicat la data de: 04-02-2022

Posted on: February 4th, 2022 by RaduC No Comments

Interventia unor ambasade straine din Romania in favoarea independentei justitiei si a luptei impotriva coruptiei  a fost considerata, nu de putine ori, ca fiind nepotrivita. Erau, nu-i asa, subiecte interne in care strainii nu aveau ce cauta. Dar poate ca faptul ca erau aliati importanti din NATO nu era doar o intamplare. Argumentarea vine intr-un mod convingator din partea a patru experti americani in revista Foreign Affairs intr-un articol intitulat “The Rise of Strategic Corruption” (Ascensiunea coruptiei strategice). Voi spicui cateva idei care mi se par extrem de relevante si care cred ca ar trebui sa ne dea de gandit.

Chiar daca are radacini adanci in istoria umana, coruperea a capatat mai recent noi valente, fiind folosita ca un instrument cu valente strategice. In acest context, autorii considera ca tari precum China si Rusia au transformat o problema interna, caracteristica propriilor regimuri, intr-o arma pe care o utilizeaza la nivel global. “Tarile au mai facut asta. Dar niciodata la o scara atat de mare ca cea de astazi”. Cu toate acestea, considera ei, problema este subestimata, coruptia fiind considerata mai degraba o problema de “afaceri interne” si mai deloc una de “afaceri externe”.

Coruptia strategica difera de “coruptia birocratica” si de “marea coruptie”. Coruptia birocratica se refera, de exemplu, la plati facute in schimbul obtinerii unei autorizatii de constructie sau a unui contract cu administratia locala. In esenta, principala problema pe care o creeaza este distorsionarea mediului de afaceri, care nu mai este un camp egal pentru toti. Ca urmare, si alocarea de resurse va fi distorsionata, iar dezvoltarea economica va fi ineficienta.

Marea coruptie se desfasoara la nivel guvernamental, unde deciziile sunt influentate prin utilizarea de sume importante de bani, care altereaza calitatea deciziilor ce implica achizitii nationale, privatizari, accesul la resurse naturale si alte decizii cu impact economic semnificativ. Consecintele la nivelul economiei nationale sunt semnificative si, de multe ori greu de reversat. Ceea ce atat coruptia birocratica cat si marea coruptie au in comun este faptul ca, in ambele cazuri, atat platitorul cat si beneficiarul au un unic obiectiv: inavutirea.

In cazul coruptiei strategice, pentru unii participanti la proces, inavutirea ramane principalul obiectiv. Insa pentru cei care platesc, coruperea este parte a unei mari strategii care cauta un alt tip de beneficii. In unele cazuri, coruptia strategica presupune incalcarea legilor, iar aceste cazuri, as adauga eu, sunt cel mai usor de contracarat atata vreme cate sistemul judiciar este unul puternic.

Mult mai periculoasa este coruptia strategica care afecteaza calitatea deciziilor de mare importanta pentru tara. Nimeni nu incalca nicio lege, motiv pentru care doar opinia publica poate sa condamne astfel de persoane. Insa asta cu conditia sa aiba informatia corecta care sa-i permita sa inteleaga ce se intampla.  (n.a. Iar pentru ca acest lucru sa se intample, este nevoie de o presa independenta si motivata sa se informeze. Dar, chiar si asa, de multe ori va fi dificil de facut diferenta intre decizii proaste luate din incompetenta si decizii proaste luate contracost, cu buna stiinta.)

Facand referire la SUA, Marea Britanie sau Turcia, articolul remarca ca nicio tara, oricat de avansata economic sau politic, nu este la adapost de arma coruptiei strategice. Insa remarca ca este o arma cu atat mai eficienta, cu cat guvernele sunt mai vulnerabile, cu cat institutiile menite sa contracareze coruptia sunt mai slabe, cu cat legile sunt mai prost facute. Coruptia strategica este o arma politica care profitand de libertatile societatilor democratice isi propune sa le discrediteze.

Prin arma coruptiei strategice agresorii externi isi propun sa submineze coeziune interna  a societatii, stimuland disfunctionalitatea sistemelor politice si economice. In sprijinul acestei idei, Larry Diamond, un cunoscut politolog american este citat spunand “coruptia endemica pe scara larga constituie cea mai grava amenintare interna la adresa democratiei – si o face cu atat mai vulnerabila la subversiunea externa”.

Un weekend placut!

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :