Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Ghid economic pentru lideri politici populisti

Publicat la data de: 28-01-2017

Posted on: January 28th, 2017 by RaduC No Comments

Exista o vorba care spune: “ca sa conduci o masina ai nevoie de carnet de conducere, din pacate, ca sa faci  si cresti un copil nu te verifica nimeni ca esti calificat, cu toate ca este cu mult mai complicat decat conducerea unei masini”. In mod similar as adauga eu, ca sa devii conducatorul unei companii ai nevoie de dovada unei experiente relevante si a studiilor economice aferente.

populismIn schimb, pentru conducerea unui guvern sau a unei tari, educatia economica cade pe planul al doilea, mai important fiind sa spui si faci ceea ce votantii asteapta de la tine, chiar daca din punct de vedere economic nu are sens. Ca astfel de decizii fara fundament economic sunt luat din ignoranta sau politicianism nici nu mai conteaza, rezultatele sunt aceleasi. Faptul ca astfel de decizii sunt luate din ignoranta sau din politicianism devine irelevant atata vreme cat rezultatele sunt aceleasi. Economia are insa proprietatea de a fi o hartie de turnesol care transforma rapid “post-adevarurile” si “faptele alternative” in ceea ce sunt de fapt: minciuni, manipulari si inconsecvente. Astfel:

Cresterea taxelor pentru produsele importate inseamna bani mai multi la buget, dar luati mai degraba de la proprii concetateni.

Cresterea taxelor de import mai inseamna si inflatie mai mare, ceea ce inseamna dobanzi mai mari si, in consecinta,din nou costuri suplimentare pentru proprii consumatori.

Cresterea dobanzilor va stimula si o moneda nationala mai puternica, ce nu va ajuta economia nationala, ba dimpotriva, ca sa nu mai vorbim de cresterea deficitelor externe pe care le va mari, nicidecum micsora, asa cum se sustine ca se doreste.

O banca centrala trebuie sa ramana independenta, chiar daca (sau tocmai pentru ca) nu se aliniaza promisiunilor electorale ale politicienilor.

Obligarea propriilor companii de a se intoarce in tara pentru a folosi forta de munca locala in pofida salariilor mai mari va micsora costul de oportunitate al robotizarii. Ceea ce inseamna ca intoarcerea producatorilor acasa va genera mai multe investitii in robotica si digitalizare si nu neaparat foarte multe locuri de munca.

Deficitele externe nu se rezolva prin politici protectioniste, ci prin cresteri de competitivitate. Din acest motiv, scaderea cheltuielilor cu cercetarea, in combinatie cu o politica protectionista este o contrareteta perfecta la solutionarea intr-un mod durabil a deficitelor externe.

“Investirea” a douazeci de miliarde de dolari intr-un gard de doua mii de kilometri nu ajuta economic, ci doar electoral. Cu o astfel de suma s-ar putea construi douazeci de baraje Hoover, sau s-ar putea dubla bugetul NASA. Oare ce ar fi de preferat?

Faptul ca un indice bursier precum Dow Jones este la maximul istoric nu inseamna mare lucru, din mai multe motive. In primul rand, pentru ca este un indice nereprezentativ pentru economia tarii, avand in vedere companiile mai degraba globale pe care le include, precum si modul depasit prin care este calculat. In al doilea rand, pentru ca bursele s-au decuplat de mai multa vreme de fundamentele economice si reflecta mai degraba excesul de lichiditate din piata. Si in al treilea rand pentru ca raliul burselor este alimentat in buna masura de sectorul financiar, in contextul planurilor de reglementare mai relaxata a acestuia. Adica investitorii sarbatoresc faptul ca acele masuri menite sa evite o repetare a crizei sistemice din 2008 din sectorul bancar vor fi inlaturate, ceea ce inseamna ca lacomia si apetitul la risc vor fi lasate sa se manifeste din nou nestingherite in beneficiul profitabilitatii.

Referirile negative la sectoare sau companii listate pe care le faci in discursuri publice pot creste perceptia de risc in randul investitorilor. In plus, toti cei la curent in avans cu discursul tau ar putea fi tentati sa faca bani frumosi, profitand de astfel de informatii privilegiate.

Cresterea cheltuielilor militare in paralel cu izolationismul economic inseamna practic renuntare la softpower in favoarea hard power. Istoria a dovedit ca, de fapt, utilizarea soft power pentru influenta globala este mai putin costisitoare si mai putin contondenta decat influenta prin hard power. Bonus: campul va ramane liber pentru toti ceilalti mari exportatori, ca de exemplu Germania si China.

Cetatenii tai cumpara masini germane pentru ca sunt mai bune decat ale tale, nu pentru ca sunt germanofili. Din acelasi motiv, germanii si europenii in general nu cumpara masinile produse de tine. In perspectiva, o industrie protejata de taxe vamale nu va face decat sa aiba produse si mai necompetitive.

O presa adevarata nu este doar presa care iti ridica osanale.  Este si presa care te critica,  nu accepta “fapte alternative” si care te prinde cu minciuna sau dezinformarea. Tu iti asumi riscul, iar ea isi asuma responsabilitatea de a te prinde si a-ti pune oglinda in fata. Faptul ca spargi oglinda nu te face mai frumos.

Iesirea oamenilor in strada este un semn major si ar trebui interpretat cu mare atentie si obiectivitate. Nu este un fenomen care ar trebui tratat inginereste, cu referire stricta la numere mari sau numere mici, si cu atat mai putin manipulator, prin acuzatii cum ar fi ca cei din strada sunt platiti de Soros sau ca vor sa dea o lovitura de stat. Este pur si simplu expresia unui stat democratic. Ei nu se suprapun neaparat peste cei care au votat impotriva ta. Pentru ca, spre deosebire de alegerile politice, cand voteaza sau nu cu candidati politici, in acest caz ei isi exprima iesind in strada opinia fata de un principiu sau o idee. Iar asta poate fi o decizie mai usoara si mai clara pentru toti cei care s-au abtinut de la vot nefiind in niciun fel convinsi de oponentii tai (dar nici de tine!).

Apropo, ati observat ca “populism” se scrie la fel si in engleza si in romana? Dar sa continuam…

Bugetul este o sursa de finantare finita. Cu cat veniturile bugetare sunt mai mici, cu atat si cheltuielile bugetare vor fi mai limitate. Chiar daca hartia suporta orice, inclusiv cresteri economice nerealiste furnizate de Comisia Nationala de Statistica, in final banii exista sau nu. Si din acest punct de vedere, iluziile nu mai ajuta.

Este un non sens sa te astepti la rate inalte de crestere economica minimizand investitiile publice in economie. Stimularea consumului se va regasi in importuri. Cresterea economica e valida doar daca consta in crestere de oferta economica.

Umplerea gaurilor bugetare cu bani de la firmele de stat este o solutie pe termen scurt si motivul pentru care firmele de stat din tara ta nu vor reusi niciodata sa aiba o anvergura regionala prin achizitii sau extinderi, fiind drenate de capital. Ambitii mici si mioape, rezultate pe masura…

Scaderea bugetului de aparare, in conditiile in care cheltuielile cu resursa umana pentru pensii si salarii militare raman aceleasi sau cresc, inseamna de fapt o scadere marcanta a echiparii fortelor armate. Populismul in domeniul apararii poate dauna grav securitatii militarilor si tarii.

Pentru ca numarul celor angajati sa creasca, generarea de locuri de munca este o conditie necesara, dar nu si suficienta. Este nevoie si de oameni cu educatia si indemanarea ceruta de noile locuri de munca. Iar asta inseamna educatie, bani pentru educatie, alocati dintr-un buget minuscul.

Marile gauri bugetare nu sunt legate de prea mica impozitare a clasei de mijloc. O crestere economica fara o clasa de mijloc puternica este greu de conceput. Pentru ca aceasta genereaza nu doar consum, ci si multa valoare adaugataprin inteligenta si antreprenoriat. Aceste virtuti nu trebuie penalizate prin impozite suplimentare. Sursele majore pentru lipsa de incasari bugetare sunt in cu totul alte parti, foarte bine stiute, dar nederanjate, cu toate ca ele nu optimizeaza utilizarea capitalului autohton. Ba dimpotriva.

Un weekend placut!

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :