Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Köszönöm szépen

Publicat la data de: 03-09-2017

Posted on: September 3rd, 2017 by RaduC No Comments

Scandalul micilor de la Odorhei domina spatiul mediatic zilele acestea, punand in umbra teme de dezbatere mult mai importante. Reactiile unora dintre conationali mi se par exagerate si chiar ipocrite.

stiati_caPentru ca fac exact ceea ce noi le imputam vesticilor atunci cand puneau anatema pe noi ca popor pornind de la comportamentul unei minoritati care scandaliza opinia publica in marile capitale europene. Pana la urma nu fac si unii dintre noi acelasi lucru acum, grabindu-se sa eticheteze o etnie pe baza comportamentului unor indivizi?

Am fost de mai multe ori in Harghita si Covasna. Ultima data, nu mai departe de vara acestui an, m-am bucurat de ospitalitatea unei conac unguresc din regiune, refacut impecabil, precum si de minunatele prajituri locale cumparate de la o cofetarie privata din Odorhei, in care personalul era de etnie maghiara.

De fiecare data am fost primit cu amabilitate si un zambet, iar atunci cand m-am adresat in romaneste mi s-a raspuns la fel, chiar daca nu intr-o romana perfecta. La randul meu, am simtit nevoia sa fac apel la singurele cuvinte maghiare pe care le cunosc si sa multumesc.

Ceea ce ma face sa ma intreb. Oare cum s-ar schimba Romania daca incepand de maine toti cetatenii ei ar sti sa intoarca, atunci cand e cazul, un gest de curtoazie al concetatenilor lor de etnie maghiara spunand  “multumesc frumos” in limba materna a acestora?

Adica “Köszönöm szépen!”.

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :