Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Lira sterlina a devenit o moneda emergenta

Publicat la data de: 26-06-2020

Posted on: June 26th, 2020 by RaduC No Comments

Probabil ca nici in cele mai negre cosmaruri ale creatorilor Imperiului Britanic nu si-ar fi imaginat cineva ca faimoasa lira sterlina va ajunge sa prezinte caracteristicile monedelor din tarile emergente. Si aici lista e suficient de lunga ca sa puteti alege tari in compania carora Marea Britanie nu s-ar fi vazut niciodata. Este un semnal de alarma interesant si socant in acealasi timp pe care il trage Financial Times (FT) intr-un articol recent.

Analistii Bank of America (BofA) sesizeaza faptul ca declasarea statutului lirei sterline nu face decat sa oglindeasca relevanta in scadere a economiei britanice la nivel global. Analistul BofA citat de FT remarca ca, dupa votul pentru Brexit din iunie 2016, miscarile lirei au fost “in cel mai bun caz neurotice, in cel mai rau caz de neinteles” (“neurotic at best, unfathomable at worst”). Din acest motiv, miscarile sale sunt comparate mai degraba cu cele ale pesosului mexican decat cu miscarile unei valute care, pana atunci, facuse parte din faimosul G5, grupul valutelor cele mai tranzationate si cele mai sigure, alaturi de: dolarul american, euro, yenul japonez si francul elvetian.

Analistii remarca ca diferentele dintre preturile de vanzare si cumparare pentru lira sunt mai mari decat pentru valutele majore ale lumii. In acelasi timp, volatilitatea asteptata (implied volatility) de investitori este mai mare decat in cazul valutelor majore, sugerand ca investitorii nu au asteptari clare privind evolutiile ulteriorare ale monedei. Cu alte cuvinte, riscul detinerii unei astfel de valute este perceput a fi in crestere.

Un analist al Lombard Odier citat de FT anticipeaza ca, in lipsa unui acord clar de Brexit finalizat in urmatoarele 6 luni, lira ar putea ajunge la paritate cu euro de la valoarea de 0,9 euro pe care o are acum. De la votul pentru Brexit lira a pierdut aproximativ 1/5 din valoarea sa, la culmea crizei pandemice investitorii asteptand o volatilitate a ei similara cu cea a realului Brazilian.

Situatia lirei este inrautatita si mai mult de asteptarile ca Banca Angliei sa inceapa sa practice dobanzi nominal negative pentru a sprijini finantarea deficitului bugetar in crestere semnificativa  cauzata de cheltuielile aferente combaterii crizei. Dobanzile negative nu vor face decat sa scada si mai mult atractivitatea monedei britanice pentru investitori, care, eventual, o vor transforma intr-o moneda de finantare a plasamentelor in alte valute, un demers negativ pentru ea.

Analistul BofA citat de FT concluzioneaza: “Credem ca lira sterlina se afla intr-un proces de transformare intr-o valuta care va reflecta realitatea cu care se confrunta economia britanica: [o economie] mica si devenind si mai mica, cu un deficit dual in crestere, [ajungand sa fie] similara valutelor mai lichide din tarile emergente”.

Un weekend placut!

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :