Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Nu ne vindem tara!

Publicat la data de: 07-10-2016

Posted on: October 7th, 2016 by RaduC No Comments

Vad pe retelele de socializare mesaje panicarde, consecinta a planului guvernului de a lista firme de stat considerate a fi strategice: Hidroelectrica, C.N. Aeroporturi Bucuresti, C.N. Administratia Porturilor Maritime Constanta, ca sa le metionez pe cele mai importante. Cred ca demersul este justificat si nu va stirbi cu nimic pozitia de control a statului in aceste firme.

In primul rand sa remarcam faptul ca, in Memorandum-ul facut public, se mentioneaza faptul ca statul va pastra un pachet majoritar la societatile mentionate, pachetele oferite spre vanzare investitorilor privati fiind pachete mai degraba minoritare.

In al doilea rand, cred ca cei panicati nu au citit un element extrem de important al deciziei guvernului. Si anume faptul ca ofertele publice de actiuni sunt facute in scopul majorarii capitalului firmelor existente. Adica ele utilizeaza bursa la ceea ce, din pacate, putine firme romanesti o fac: accesarea de capital privat pentru dezvoltarea ulterioara.

vindem-taraAccesarea capitalului privat are, in esenta, doua beneficii majore. Pe de o parte, faptul ca elibereaza statul de povara financiara a dezvoltarii acestor firme in conditiile in care nevoile de finantare ale statului sunt multe si diverse. Pe de alta parte, faptul ca listarea la bursa si implicarea investitorilor privati in guvernanta acestor firme vor fi de natura a creste transparenta functionarii lor si calitatea deciziilor manageriale, cu efect cert pozitiv asupra performantei lor viitoare. Un lucru de altfel demonstrat de evolutia firmelor de stat care au trecut printr-un proces similar.

In sfarsit, aceste listari vor oferi o oportunitate interesanta fondurilor de investitii locale si fondurilor de pensii private, care sunt obligate sa caute emitenti in strainatate in lipsa unor nume noi si in absenta lichiditatii pe bursa locala. In acest context, nu pot decat sa imi doresc ca alocarea actiunilor sa favorizeze mai mult decat in trecut investitorii locali. Fondurile de pensii privesc astfel de investitii ca pozitionari pe termen lung, si mai putin ca pe ocazii de a specula pe termen scurt: cumpar azi la un discount pentru a vinde cateva zile mai tarziu la un pret mai mare, profitand de suprasubscrierea emisiunii.

Cateva comentarii despre listarea Complexului Energetic Oltenia, inclusa si ea in planul de listari al guvernului. Listarea de succes a oricarei companii presupune un istoric credibil al performantei sale financiare, o echipa de management consolidata si performanta, precum si perspective de dezvoltare predictibile. Din pacate, C.E.O nu este inca in aceasta situatie, iar greutatea cu care se asambleaza un Consiliu de administratie pentru aceasta companie nu face decat sa creasca scepticismul investitorilor.

Din acest motiv, am indoieli foarte serioase legate de faptul ca C.E.O este gata in momentul de fata pentru a fi listata. Este nevoie mai intai de o restructurare serioasa a companiei, de trecerea sustenabila pe profitabilitate pentru un interval rezonabil de timp si de abia apoi se poate vorbi despre listare. Un punct de vedere pe care l-am exprimat si in legatura cu Tarom-ul.

Si bineinteles, tonalitatea cu care citesc titlul este de sus in jos.

Un weekend placut!

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :