Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

O veste proasta: veti trai prea mult

Publicat la data de: 01-02-2020

Posted on: February 1st, 2020 by RaduC No Comments

De cate ori nu am auzit in jurul nostru concetateni sustinand ca pe o fatalitate faptul ca nu vor mai prinde pensia. O scuza pentru faptul ca nu au gasit de cuvinta sa puna deoparte fonduri pentru acea perioada a vietii lor. Pentru astfel de pesimisti sau comozi vestea proasta este ca realitatea ii contrazice. SI inca cu vehementa.

In perioada 2000-2017 speranta medie de viata in Romania a crescut cu 4 ani, ajungand pana la o medie 75,3 ani (79,1 ani pentru femei si 71,7 ani pentru barbati). Pe de alta parte, una dintre erorile majore care se face este calcularea varstei la pensionare plecand de la aceste cifre din care se scade varsta legala de pensionare. Astfel se ajunge aproximativ 16 ani de pensie pentru femei si 12 ani de pensie pentru barbati.

Eroarea majora a acestei abordari este legata de faptul ca speranta de viata la nastere include si mortalitatea infantila. Or noi nu de ea avem nevoie. Cei care au ajunsa la varsta pensionarii, in mod evident, nu au murit in perioada copilariei. Ceea ce inseamna ca perioada pensionarii calculata astfel este semnificativ subevaluata. Intr-adevar, intr-un articol publicat recent domnul profesor Ghetau mentiona cifrele des vehiculate in spatiului public conform carora cei care se pensioneaza astazi la 60 de ani, aparent varsta medie de pensionare din Romania, vor trai in medie 22 de ani daca sunt femei sau 17,8 de ani daca sunt barbati. Dar, din nou aceasta este o informatie inexacta pentru ca aceste calcule sunt facute pe baza cifrelor disponibile in 2017, fara sa se tina cont de dinamica poztiva a mortalitatii in timp. Cu alte cuvinte este un tablou static.

In sfarsit, o modelare a profesorului Ghetau pe un tabel dinamic, care utilizeaza statistici ajustate provenind din alte tari, sugereaza ca cei care se pensioneaza in 2020 vor trai in medie 19,3 ani daca sunt barbati si 24,8 ani daca sunt femei. Adica cu cel putin 7 ani mai mult decat in primul calcul, popular si grosier incorect.

Din perspectiva economiilor necesare pentru un trai decent la pensionare o butada spune: La pensionare aveti doua riscuri majore: sa traiti prea putin sau sa traiti prea mult.

Dumneavoastra pentru cati ani traiti la pensie ati economisit bani pana acum?

Un weekend placut!

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :