Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Pilonul fara de care instabilitatea politica a Europei va continua

Publicat la data de: 12-04-2019

Posted on: April 12th, 2019 by RaduC No Comments

Tendintele politice din Europa sunt de natura sa ingrijoreze. Ascensiunea partidelor populiste sau nationaliste pune in umbra partidele traditionale, amenintand astfel constructia Uniunii Europene. Asa cum am explicat intr-o serie de comentarii, explicatia mea pentru aceasta situatie este in primul rand economica.

Mecanismul care a asigurat in deceniile postbelice prosperitatea economica a europenilor si emergenta unei solide clase de mijloc s-a gripat.  Capitalismul (de fapt detinatorii de capital) pare sa fi devenit foarte egoist, probabil si in lipsa unui sistem concurent precum comunismul care propunea un alt model de economic. Oricat de utopic si abuziv era acesta,  oferea un reper de echitate sociala. Capitalismul trebuia sa isi dovedeasca superioritatea si atractivitatea, iar cea mai convingatoare modalitate a fost dezvoltarea unei clase de mijloc numeroase. Obiectivul a  fost atins cu brio. Acum acest obiectiv nu mai este o prioritate si, nu intamplator, sondajele arata o simpatie in crestere a tinerilor europeni pentru ideile de stanga.

Globalizarea si relocarea capitalului au stopat dezvoltarea clasei de mijloc in tarile dezvoltate ducand la o polarizare si frustrare in crestere. O frustrare care si-a gasit expresia in schimbarea, pe alocuri dramatica, a optiunilor politice ale populatiei. Fie ca vorbim de Brexit, de ascensiunea populistilor in Italia sau a extremei dreapta in Germania, de popularitea in scadere marcanta a UE si institutiilor sale, toate sunt de fapt simptome al revoltei mai mult sau mai putin tacute impotriva distrugerii pactului postbelic dintre Capital si Munca.

Acesta este motivul pentru care Munca isi ia acum revansa votand cu predilectie partide antisistem, adica anti-Capital. Din acest motiv, singurul mod prin care liderii politici europeni vor fi capabili sa stabilizeze sistemul politic printr-o deradicalizare a populatiei, va fi restaurarea clasei de mijloc si protejarea intereselor lor in fata capitalului.

Or acest lucru nu da semne sa se intample. Un recent studiu publicat de OECD arata ca, in 15 din cele 36 de tari membre, clasa de mijloc (definita ca apartinand intervalului 75-200% din mediana venitului din tara respectiva) este in declin in comparatie cu situatia de dinainte de criza. Veniturile clasei de mijloc din tarile membre a stagnat, cresterea din ultimul deceniu  fiind de doar 0,3% pe an, in timp ce veniturile celor bogati au crescut cu 10%.

 

Mai mult, costurile vietii pentru clasa de mijloc au crescut intr-un ritm mult mai sustinut decat cel al inflatiei. Costurile cu locuinta sunt ilustrative in acest sens, ele crescand de trei mai repede decat veniturile clasei de mijloc.

Din nou, recentele proteste din Germania care solicita locuinte la preturi accesibile nu fac decat se oglindeasca criza societatilor dezvoltate si polarizarea sociala in crestere. Mai mult de o treime din bugetul unei familii medii din Germania este dedicat locuintei, facturilor si intretinerii acesteia. Nivelurile record la care au ajuns chiriile in marile orase germane au facut sa se vorbeasca fara perdea despre posibilitatea nationalizarii spatiilor de locuit ale marilor concerne imobiliare.

Studiul OECD estimeaza ca acum pentru a achita un apartament de 60 de metri patrati in capitala unei tari membre este nevoie in medie de venitul unei familii pe 10 ani. La mijlocul anilor ’80, 6 ani ar fi fost suficienti. Asta face ca apartenenta la clasa de mijloc a unei familii sa fie imposibila mai nou fara existenta a doua salarii in casa.

Iar perspectivele nu sunt incurajatoare in conditiile in care digitalizarea va continua sa accentueze polarizarea societatii. Prin faptul ca cei necalificati vor fi cel mai usor inlocuiti la lcoul de munca. Prin faptul ca si o parte (1 din 6 conform OECD) din profesionistii care inca mai formeaza clasa de mijloc vor fi si ei inlocuiti. Pe de alta parte, detinatorii de capital financiar sau de capital de know-how rar vor prospera, distantandu-se din ce in ce mai mult de restul populatiei.

In acest conditii restabilirea clasei de mijloc este un obiectiv dificil dar important de atins, deoarece, altminteri, evolutiile politice ne pot duce la configuratii dintre cele mai suprinzatoare si chiar destabilizatoare.

Solutia va sta in capacitatea oamenilor de a se reinventa de mai multe ori in cursul unei vieti, in ruperea concubinajului dintre elitele politice si economice in scopul recrearii unei clase de mijloc puternice. Lozincile politicianiste nu vor fi suficiente. Iar  lipsa de leadership la nivel european nu va face decat sa inrautateasca lucrurile.

Un weekend placut!

 

 

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :