Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Punct si de la capat?

Publicat la data de: 14-12-2018

Posted on: December 14th, 2018 by RaduC No Comments

Aceasta alocutiune am rostit-o la Adunarea Generala a Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei vineri 14 decembrie.

“Buna ziua.

Inainte de a onora invitatia de a discuta despre provocarile care ne asteapta din punct de vedere economic, imi permit sa atrag atentia asupra faptului ca, de fapt, exista inca trei directii pe care cred ca ar trebui monitorizate cu maxima atentie: geopoliticul, cu riscuri mai apropiate sau mai departate de Romania, demografia, unde tendintele negative nu sunt legate doar de rate de nastere, dar si de pierderea increderii multor tineri in viitorul european al tarii, si tehnologia, domeniu in care mai toata lumea se vede castigator, dar care, de fapt, va produce multi perdanti, companii sau indivizi.

Sfarsitul de an este perioada bilanturilor, dar si a planurilor de viitor. Si asta este nota in care imi propun sa abordez aceasta interventie. Chiar daca am fost incurajat sa vin sa va prezint cifre, de fapt voi avea foarte putine. Pentru ca mult mai important mi se pare sa vorbim despre tendinte.

Si o prima tendinta, extrem de importanta, pe care vreau sa o salut, este activismul mediului de afaceri in ce priveste problemele macoeconomice. Micromanagerii au realizat ca nu mai pot sa se implice cu precadere doar in subiectele care afecteaza punctual companiile, ci ca trebuie sa se implice mult mai mult in subiectele macroeconomice ale tarii, chiar daca acestea au un impact doar pe termen mediu sau lung.

Si cred ca un exemplu minunat in acest sens ce a ilustrat o solidaritate, indraznesc sa spun fara precedent, a mediului de afaceri din Romania a fost co-semnarea in toamna acestui an de catre 15 organizatii sau asociatii ale mediului de afaceri, ale profesionistilor si consumatorilor de servicii financiare a “Apelului pentru pastrare arhitecturii sistemului de pensii private din Romania”. A fost o solidaritate pentru care foarte multi inca  invidiaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat, initiatorul demersului,  si, in calitate de Presedinte, vreau sa profit de acest prilej pentru a va multumi inca o data. Sunt convins ca genul acesta de solidaritate si activism au darul de a promova proiecte in pofida tuturor oprelistilor.

De fapt, cred ca intensificarea activismului mediului de afaceri va trebui sa continue si sa devina mai degraba regula. In conditiile unor decizii sub-optime din partea macro managerilor, micro managerii vor trebui sa se implice pentru a semnala lucrurile care nu sunt in regula si a le modifica. Este din ce in ce mai clar ca pasivitatea si optimismul nu sunt solutii si ca mediul de afaceri trebuie sa se organizeze pentru a produce know-how si resurse de natura sa influenteze deciziile macro si pentru a suplini, intr-un mod organizat, lipsa de servicii publice de calitate. Si aici ma refer in primul rand la educatie si sanatate.

Nu are rost sa ne pacalim singuri. Niciun stat din lume nu va putea sa acorde servicii publice de inalta  calitate cu un buget de marimea bugetului Romaniei. De departe cel mai mic din Europa. Am fi total rupti de realitate sa ne imaginam ca putem aspira la educatie si sanatate de nivel occidental cu venituri bugetare raportate la PIB aflate aproape la jumatatea tarilor europene dezvoltate. Ca sa nu mai vorbesc de cei 2% pentru aparare.

Desigur, in sistemul medical public e nevoie de eliminarea risipei, dar sistemul medical privat este solutia viitorului. O tara care imbatraneste atat de rapid nu are cum sa mai furnizeze servicii medicale gratuite pentru toata lumea. Este o realitate de care toti politicienii fug si al carui deznodamant incearca sa il intarzie cat mai mult. Dar adevarul este ca o reforma similara sistemului de pensii, care a dus la coexistenta unui sistem public si al unui privat accesibil pentru toti romanii este imperios necesara si in sistemul de sanatate. Pana atunci dvs. mediul de afaceri privat ati fost si sunteti cei care ati dus la dezvoltarea acestui sistem prin beneficiile oferite propriilor angajati.

Un lucru similar se cere a fi spus si in legatura cu sistemul educational. Vor trece ani buni pana cand sistemul educational din Romania se va reforma suficient pentru a da mediului de afaceri exact profesionistii de care acesta are nevoie. Iar provocarea este cu atat mai mare cu cat revolutia digitala schimba rapid si dramatic profilurile de competenta necesare. Mediul de afaceri trebuie sa isi dezvolte fara ezitare modalitati proprii de generare a expertilor de care are nevoie, in colaborare sau nu cu sistemul public de educatie

Si acum propunerea probabil cea mai ciudata care poti sa o faci unei comunitati de afaceri: sa spuna stop oricaror scaderi de impozite la schimb cu promovarea stabilitatii fiscale. Este nevoie de o scuturare a prejudecatilor oamenilor politici care au senzatia  ca pot duce comunitatea de afaceri in rai doar prin taieri nesfarsite de impozite. De fapt suntem pe drumul in directia opusa.

In ce priveste evolutiile economice, cred ca graficul de alaturi, realizat impecabil de colegii departamentului de analiza din BCR descrie perfect pe doua variabile, crestere PIB si inflatia core, evolutia Romaniei din ultimii ani si poate sugera si incotro ne indreptam. Iarna se apropie… Ne place sau nu asta este realitatea. Economiile germana si japoneza dau semne serioase de incetinire, chiar si cea a Chinei sub impactul taxelor vamale. In acelasi timp, cresterea dobanzilor de catre Fed va duce la incetinirea economiei SUA. De fapt, exista analisti care considera ca Donald Trump ar putea fi primul presedinte dupa Jimmy Carter care va candida la un nou mandat intr-o perioada de recesiune.

Romania la randul ei, macroeconomic este prost pregatita pentru o eventuala recesiune. Cu bugetul intins la maxim, acomodarea de venituri in scadere va fi foarte dificil de realizat. Socul va fi mare si recesiunea probabil mai adanca decat in restul Europei. Un deja vue pentru Romania. Insa intrebarea pe care cred ca trebuie sa ne-o punem privindu-ne in oglinda este: cat de pregatiti suntem NOI, micro managerii, pentru urmatoare recesiune. Nu cumva bugetele pe care le gandim ca executivi de companie pentru anii urmatori sunt doar o extrapolare a performantelor anilor trecuti?

Pentru ca studiile au demonstrat ca principala problema pe care mintea o are atunci cand vine vorba de predictii este incapacitate de a anticipa schimbarile de tendinta. Suntem maestri la extrapolari, dar foarte slabi cand vine vorba de momente de inflexiune. Pentru ca planuri de afaceri si bugete gandite in momentul de fata pe calapodul evolutiilor trecute risca sa faca si ajustarile la nivel micro la fel de dificile si greu de controlat precum cele la nivel macro.

Iar asta nu este doar o teorie. Exista companii care chiar asta au inceput sa faca. Un articol recent dintr-un ziar german semnala faptul ca douăsprezece dintre cele 30 de companii incluse în indicele bursier DAX au publicat prognoze prudente pentru 2019. Inclusiv BASF , Bayer , Henkel , Fresenius și producătorii de automobile BMW și Daimler. Aceste firme au deja în vedere programe de austeritate: BASF își propune să economisească două miliarde de euro anual, Bayer intenționează să reducă 12.000 de locuri de muncă, VW și-a propus economii de trei miliarde de euro până în 2020, iar în 2022 încă trei miliarde de euro.

Stiu, in Romania sa treci la programe de austeritate cand economia duduie pare lipsit de sens. Provocarea sta in faptul ca, in cazul unei recesiuni globale, economia Romaniei nu va incetini gradual pentru a intra in recesiune. Cu toate gloantele fiscale deja trase, asa cum s-a intamplat si in trecut, ajustarea ar putea fi violenta fara a se lasa anuntata printr-o stagnare. Romania are deja o traditie in ce priveste volatilitatea ridicata a economiei sale indusa de politici fiscale inoportun de prociclice.

In aceste conditii, invitatia pe care v-o fac este sa va ganditi cu toata seriozitatea la planurile B pe care le aveti la dispozitie si cum puteti sa va asigurati un buffer de productivitate si de profitabilitate, care sa va permita sa preluati apropiatele schimbari de tendinte economice.

Cred ca este momentul sa aratam, atat la nivel macro cat si micro, ca am invatat din greselile trecutului si, ca urmare, nu le mai repetam. Va invit sa ne asiguram ca nu punem punct si o luam iar de la capat ca tara, ci ca vom continua calea pe care am apucat de peste un deceniu.

Si nu doar economic.

Este un lucru la care merita sa veghem cu toata grija.”

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :