Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Trump sau Biden. Conteaza?

Publicat la data de: 06-11-2020

Posted on: November 6th, 2020 by RaduC No Comments

In momentul in care cititi aceste randuri poate ca deja este cunoscut castigatorul dar, cel mai probabil, un verdict final inca nu va fi fost dat. Dar chiar are importanta pentru evolutiile economice ulterioare? Un economist remarca ca, zilele acestea, lumea priveste alegerile din SUA mai degraba cu curiozitatea si simpatia pe care o arati unui prieten care are o problema, decat cu ingrijorarea impactului pe care acestea le-ar putea avea asupra propriei tari. Si totusi…

Cred ca avem doua certitudini. In primul rand, judecand dupa numarul record al votantilor, ca si dupa rezultatul foarte strans al alegerilor, SUA este mai polarizata ca oricand. O astfel de evolutie este extrem de relevanta pentru dificultatea unor solutii bipartizane in legislatura care va urma, a unor solutii de compromis care sa impace si republicanii si democratii .

A doua certitudine pe care o avem este faptul ca nu vom avea un executiv si un legislativ monocolor. Senatul va fi republican, ceea ce inseamna ca, indiferent de  numele presedintelui, acesta se va confrunta fie cu un Senat, fie cu o Camera a Reprezentantilor adversa. O astfel de configuratie va face ca programul oricarui presedinte sa poata fi implementat partial, doar in urma unor compromisuri si negocieri mai degraba dificile. Pentru a intelege mai bine consecintele, trebuie sa vedem care erau planurile pe care cei doi candidati planuiau sa le puna in aplicare in cazul in care ar fi avut ambele camera in sprijinul lor.

Programul economic al lui Biden si al Democratilor se bazeaza pe cresterea substantiala a cheltuielilor cu infrastructura, educatia si sanatatea care, in pofida cresterii taxelor, ar duce la o crestere a deficitului cu 2.000 de miliarde de dolari. Acest program a alimentat asteptarile inflationiste ale investitorilor, motiv pentru care randamentele titlurilor de stat americane au inceput sa creasca in asteptarea unei victorii totale a Democratilor. Asteptarile erau ca, un astfel de rezultat, ar fi urmat sa aiba un impact pozitiv si asupra burselor, in conditiile in care o parte dintre firmele listate ar fi beneficiat de proiectele de infrastructura sustinute cu bani publici precum si de proiectele care vizeaza energia verde. In egala masura, marile companii petroliere ar fi fost dezavantajate.

In acelasi timp, Biden s-a angajat sa readuca SUA in randul organizatiilor si acordurilor economice  si politice internationale din care presedintele Trump a facut pasi inapoi pe perioada mandatului sau. Cu toate acestea,  nu exista semne clare ca raportarea la China va fi cu mult mai diferita decat a presedintelui Trump, dar e posibil sa vedem totusi declaratii si actiuni mai putin contondente. Pentru establishment-ul american, indiferent de culoare politica, China e considerat a fi un concurent periculos, de neignorat.

Pe de alta parte, presedintele Trump isi propune si el sa faca investitii semnificative, de aproximativ de 1.000 de miliarde in infrastructura. Diferenta consta in faptul ca o parte din aceasta suma va fi compensata de taieri de costuri in sanatate si educatie intr-un context in care sunt vizate si taieri de taxe si impozite. In final, este preconizata o crestere a deficitului bugetar semnificativ mai mica, de 250 de miliarde de dolari. In acelasi timp, razboiul comercial cu China va atinge probabil noi niveluri, Europa fiind si ea in primul rand al unor eventuale sanctiuni comerciale.

Insa realitatea este ca, in noua configuratie, niciun presedinte nu isi va vedea intentiile materializate 100% si de aici ar trebui pornita discutia. In primul rand, este de remarcat faptul ca nici macar investitorii nu se pot inca hotara in legatura cu oportunitatile pe care o astfel de configuratie politica le va oferi, avand in vedere sicanarea permanenta a planurilor presedintelui de catre una dintre camerele aflate in opozitie. Bursele stau marturie. Daca initial interpretarea era ca un executiv si legislativ monocolor, si mai ales Democrat, ar fi fost favorabil burselor, dupa o initiala dezamagire, ideea care a inceput sa capete tractiune in radnul unei parti a investitorilor este ca o opozitie constanta intre presedinte si una dintre Camere i-ar face sa interfereze mai putin cu mediul de afaceri. Ceea ce ar fi benefic…

Si totusi, avand in vedere cele de mai sus, o eventuala victorie a lui Biden ar putea duce la o serie de evolutii chiar si in situatia in care programul sau va fi pus in opera doar partial din cauza opozitiei Senatului. O politica fiscala atat de stimulatoare, chiar si implementata partial, ar putea duce la presiuni in directia unui dolar mai slab. In acelasi timp, bursele americane ar putea beneficia de pe urma politicilor fiscale si , la pachet cu cele europene, de scaderea simtitoare a sanselor unui razboi commercial cu UE. Mai este demn de remarcat faptul ca perspectiva unui presedinte Democrat si unui Senat Republican a fost si probabil va ramane benefica pentru actiunile marilor companii tehnologice. Planurile Democratilor de introduce o legislatie mai restrictiva in ce priveste big-tech urile fiind contrapuse acum opozitiei Republicane.

Pentru pietele emergente, indatorate mai ales in dolari, un dolar mai slab ar trebui sa fie o veste buna deoarece ar scadea costul datoriei lor. Acest avantaj va fi insa probabil erodat de perspectiva cresterii dobanzilor in conditiile in care chiar daca primele de risc vor ramane neschimbate, ele se vor adauga la dobanzi americane in crestere.

In final un scenariu extrem precum cel al contestarii violente a alegerilor in strada are face investitorii sa isi caute, ca de obicei adapost in active sigure precum aur, bund-uri germane sau pur si simplu cash, fuga lor de pe burse avand un impact negativ temporar asupra acestora.

Pentru tarile din Europa Centrala si de Est, din punct de vedere economic, principala amenintare era legata de un eventual razboi comerical al UE si SUA care s-ar fi propagat prin lanturile de furnizare si in economiile din aceasta regiune. In conditiile in care o victorie a lui Biden ar fi parafata, un astfel de risc are toate sansele sa dispara.

Un weekend placut!

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :