Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

In 2021 fondurile de pensii private nu au batut inflatia. Cat e de grav?

Publicat la data de: 21-01-2022

Posted on: January 21st, 2022 by RaduC No Comments

Explozia inflationista careia i-am fost martori in 2021 a reprezentat o provocare majora pentru fondurile de pensii obligatorii administrate privat. In pofida unei performante medii bune, de 5.9%, aceasta s-a situat semnificativ sub inflatia de sfarsit de an de 8,2%.

Vestea buna esta ca, din acest punct de vedere, 2021 intra in categoria exceptiilor din istoria de 13 ani a fondurilor de pensii private obligatorii. Asa cum graficul de mai jos o arata, a mai existat doar un singur an, 2018, in care performanta investitionala a fondurilor de pensii private obligatorii (pilon 2) s-a aflat sub rata inflatiei.

In mare majoritate a restului anilor, performanta a fost cu cateva puncte procentuale peste rata inflatiei. Ca urmare, compunand separat performanta investitionala si inflatia pentru intreaga perioada, rezulta graficul de mai jos care arata doua tendinte divergente intre performanta si inflatie, net favorabila performantei relative.

In conditiile in care bursa de la Bucuresti a avut in 2021 o crestere de doua cifre, intrebarea legitima este cum a fost posibil ca performanta sa fie sub rata inflatiei. Raspunsul este dat de graficul urmator care arata evolutia indicelui titlurilor de stat in lei calculat de Bloomberg. Asa cum se vede, indicele a incheiat anul la o valoare cu 4% mai mica decat cea de la inceputul anului, scaderea fiind accelerata mai ales in trimestrul 4.

Explicatia rezida in inflatia peste asteptari raportata spre sfarsitul anului si care a facut investitorii sa ofere preturi in scadere pentru titlurile de stat romanesti. Fondurile de pensii private sunt obligate sa aiba expuneri de peste 55% in titluri de stat si, ca urmare, evolutia negativa a valorii titlurilor de stat si-a pus amprenta asupra performantei fondurilor de pensii.

Cateva concluzii:

In perioade de inflatie foarte ridicata, fondurile de pensii private sunt dezavantajate de profilul de risc mediu-scazut pe care trebuie sa il aiba.

Performanta unui an ca 2021 este departe de a modifica performanta pe termen mediu si lung a fondurilor de pensii private care arata in continuare foarte bine.

Un weekend placut!

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :