Prima pagina Despre mine Ganduri pentru weekend Invitatii mei Contributii editoriale Contact

Vreti doar o pensie publica? Iata cine v-o va plati…

Publicat la data de: 08-03-2018

Posted on: March 8th, 2018 by RaduC No Comments

Primim din nou vesti despre viitorul pensiilor private ale romanilor. Conform ultimelor declaratii ale oficialilor, planul care pare sa se contureze acum este acela conform caruia romanii vor avea posibilitatea sa opteze intre a continua sa isi directioneze contributiile la asigurari sociale atat catre pilonul 1 (de stat), cat si catre pilonul 2 (administrat privat), sau sa isi directioneze toate contributiile doar catre pilonul de stat.

Un investitor profesionist v-ar spune: “nu puneti niciodata toate ouale in acelasi cos, diversificati-va sursele de venit”. Si asta ar sugera o contributie la ambii piloni. De altfel, vreau sa reamintesc faptul ca sistemul de pensii bazat pe trei piloni a fost gandit de la bun inceput, prin consens politic (NB), ca un sistem complementar, in care pensiile private reprezinta o completare a pensiei de stat. Din acest motiv, prezentarea lor acum in opozitie contrazice principiul fundamental de la care au plecat fondatorii actualului sistem. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca o comparatie este imposibila atata vreme cat pilonul public si cel privat au modalitati de functionare fundamental diferite.

Cea mai mare diferenta este legata de faptul ca pilonul public nu presupune o acumulare de fonduri, ci doar un transfer al banilor de la platitorii de impozite catre cei care in acel moment sunt pensionari. Ceea ce ma duce cu gandul la o consecinta poate nu atat de evidenta. Presupunand ca incepand de maine cresc CAS-urile pentru toata lumea in activitate, pensiile publice viitoare ale acestor persoane nu vor creste mai deloc. Vor putea eventual creste doar pensiile platite astazi.

Asta pentru ca pensiile publice viitoare nu depind de cati bani sunt virati astazi la buget, ci de cat CAS vor plati cei care muncesc atunci cand veti fi pensionari. Aceasta suma va dicta de fapt marimea pensiilor care vor putea fi platite in deceniile urmatoare.  Calificarea pe care o aveti astazi poate doar furniza un element de diferentiere fata de pensiile altora in viitor, dar o crestere generalizata de contributii azi nu aduce nici un element de diferentiere si cu atat mai putin o crestere generalizata a pensiilor. Deoarece banii disponibili vor fi doar cei colectati atunci. Cat de mare va fi “plapuma” atunci?

Ca sa obtineti raspunsul este suficient sa priviti la graficul de mai sus, prezentat de Hotnews pe baza informatiilor oferite de INSSE. El ne spune ca 50% dintre tinerii sub 25 de ani lucreaza in sectoare “inalt” platite, precum comertul cu amanuntul si agricultura. Credeti ca situatia se schimba pe masura ce inainteaza in varsta? Pentru intervalul de varsta 25-35 de ani, aproximativ 40% lucreaza in agricultura si comertul cu amanuntul. Deci pensiile dumneavoastra publice vor fi platite cu preponderenta de aceste persoane care lucreaza in sectoare ale economiei cu cele mai mici salarii.

Sunteti siguri ca va doriti doar o pensie publica, platita preponderent din CAS-ul achitat de salarii din comertul cu amanuntul si agricultura? Sau preferati una platita si din banii stransi din propriul salariu?

Un weekend placut!

Cititorii acestui material sunt rugati sa consulte disclaimer-ul
prezent in Termeni si conditii de utilizare a continutului

Daca doriti sa lasati un comentariu cu privire la acest articol o puteti face aici

Vreau sa primesc notificari despre noile postari la :